+385 95 91 20 205 croswimming@gmail.com

Odgođeno IPC Svjetsko prvenstvo, MEXICO CITY!

Odgođeno IPC Svjetsko prvenstvo, MEXICO CITY!

HPO, 21. rujna

Hrvatska plivačka reprezentacija u sastavu Krisstijan Vincetić i Ante Rađa vraćaju se u Hrvatsku i prije nego što je počelo IPC Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati u MEXICO CITYU od 30.09. do 06.10.2017. zbog tragičnih događaja koje je izazvao potres u glavnom gradu Mexsica. Plivački tim vrača se u Zagreb odnosno Split 23.09 preko Frankfurta. Ante Rađa I Mirko Samardžić u Split dolaze 17.55 sati dok Kristijan Vincetić dolazi u Zagreb u 17.15 sati.

U razgovoru s trenereom naše reprezentacije Mirkom Samardžićem saznali smo sljedeće:

„Nalazimo se u Queretaru, 200tinjak kilometara sjeverozapadno od Mexico Cityja iz kojeg nam stižu strašne snimke stradanja i razrušenih djelova grada pogođeni snažnim potresom koji je dogodio u utorak oko 13.00 sati dok smo mirno ručali. Osjetili smo slabo ljuljanje i škripu zgrade, ne bi ni trznuli da nas osoblje iz sigurnosnih mjera nije uputilo izvan hotela. 1.5 jačine po Richteru kaže nam menadžer hotela i nastavlja, nije ovo područje sklono potresima, ne pamte kad je bio zadnji potres. Prvo smo pomislili da je, eto, neki manji nakon onoga koji je udario 7. rujna. Tek navečer poslije treninga saznajemo za stradanja u glavnom gradu kao i za srušenu školu i pogibiju djece koja su bila u njoj. Strašno! Ostajemo šokirani i jedino što možemo je susjećati sa ljudima, iznimno dragim i gostoljubivim meksikancima koje smo imali priliku upoznati  ovih 10ak dana koliko smo na pripremama za svjetsko prvenstvo koje se zajedno sa dizačima utega trebalo održati baš u Cuidad de Mexicu. Iz sata u sat vijesti koje dolaze iz glavnog grada sve su lošije, a idućeg dana primamo i službenu obavijest kako je bazen na kojem se trebalo održati natjecanje zadobio manja oštećenja u potresu te se natjecanje odgađa. Nadali smo se da do toga neće doći, ali eto, razumljivo je da u ovakvoj situaciji nije nikako prioritet organiziranje dva svjetska natjecanja već briga za stradale kao što je rekao gradonačelnik Mexica. Od sveg srca želimo da se što prije oporave, a obiteljima stradalih iskazujemo iskrenu sućut.

Na ružan način završene su tako naše pripreme za svjetsko prvenstvo zbog kojih smo morali doći u Mexico 3 tjedna ranije kako bi se naša dva kandidata Kristijan Vincetić i Ante Rađa priviknuli na nadmorsku visinu od 2200 m i otplivali najbolje što mogu u tim uvijetima. Naš kamp nalazi se u već spomenutom Queretaru u koji smo avionom stigli 11.09 u jutarnjim satima.

Same pripreme tekle su po planu. Trening se odvijao 2 puta dnevno, subota samo jutro, a nedjelja je slobodna. Nakon par dana lagane prilagodbe treninzi su dobili malo jači intezitet, a po reakciji plivača mogu reći da se vidno adaptiraju na visinsku razliku. Planiranim tempom nastavili smo i ovaj tjedan. Svi smo zdravi i dobro se osjećamo. Nažalost naše pripreme su već gotove i spremamo se za povratak kući. Što reći za kraj? Toliko smo se udomaćili ovdje i adaptirali da ne sumnjan kakvi bi bili rezultati na natjecanju. Radili smo i trudili se, ali protiv prirode se ne može. Ne znamo kada i gdje će biti organizirano natjecanje, ali kako bilo mi smo odradili odlične visinske pripreme. U nadi da će se natjecanje ubrzo organizirati kako ne bi narušili tempiranu formu sportaša srdačno vas pozdravljamo iz Queretara, Mexico.a“, izjavio je trener Samardžić.

Glasnogovornik:

Darko Matić